Professor dr.med. Eivind Meland er opptatt av å verne om familien som en enhet, som samfunnet må beskytte og bygge på. – Det er veldig viktig at barn får lov til å oppleve ikke perfekte foreldre, men gode nok foreldre, understreker han.
Det sier professor Meland, som er spesialist i allmennmedisin, professor emeritus ved Universitetet i Bergen, individuell veileder for spesialistkandidater i Bergen kommune, gruppeveileder i Legeforeningen og Medlem av Mannsforums forskningutvalg.
I denne ukens episode av «Hovedstaden med pastor Torp» snakker Meland med Jan-Aage Torp om såkalt «foreldrefremmedgjøring». Når skilsmisse inntreffer eller barnevernet griper inn i et hjem, da er det avgjørende at barna får ha et forhold til begge sine foreldre. Foreldre som er «gode nok», understreker han.
– Foreldrefremmedgjøring handler om ufred, konflikt og krig i familier. Der vi prøver å fremme et fredsarbeid i familier, det er kjernen i det vi står for, påpeker Meland i intervjuet med Torp.
– Vi ønsker å fremme familien som en enhet samfunnet beskytter og bygger. Foreldrefremmedgjøring består i at den ene forelderen påvirker barnet med negativ omtale av den andre, eller stenger for kontakt med den ene forelderen.
Han viser til at det er snakk om foreldrefremmedgjøring i tilfeller der det har vært et godt og kjærlig forhold mellom barnet og forelderen tidligere, og det ikke er beviselig vold og misbruk i familien, og at barnet viser psykiske og sosiale tegn på at det lever i en farlig lojalitetskonflikt, og i fiendskap til en god nok forelder, forklarer Meland, som også leder en foreldrefremmedgjørings-studiegruppe i Norge.
– Er dette med foreldrefremmedgjøring et utbredt fenomen i Norge?
– Det er utbredt i hele den vestlige verden, men også i land fra Østen, det er forskningsrapporter både fra Japan og Kina som viser at dette er et problem internasjonalt.
Hele episoden av «Hovedstaden med Pastor Torp» vises på TV Visjon Norge mandag 12. august kl 19:00.