Aktuelt/– Terapeuter skal ikke være så godtroende at de tar for gitt alt det som en av foreldrene sier

– Terapeuter skal ikke være så godtroende at de tar for gitt alt det som en av foreldrene sier

Ingvill Mydland, Norge Idag
26. August 2024
– Terapeuter skal ikke være så godtroende at de tar for gitt alt det som en av foreldrene sierHOVEDSTADEN MED PASTOR TORP: Professor Eivind Meland påpeker man kan ikke sette på seg skylapper og se på noen former for «volds-anvendelse», mens man lukker øynene for at det finnes også mer subtile former for «vold». Foto: Oslokirken

Eivind Meland fastslår at barn som blir utsatt for foreldrefremmedgjøring, har økt risiko for å utvikle psykososiale problemer.

Professoren og pastoren snakker blant annet om «medisinsk overbehandling» i mandagens episode av Hovedstaden med pastor Torp.

Professor Eivind Meland siterer Benjamin Franklin som sa: «Ingen ting er mer ødeleggende for helsen enn at man blir for opptatt av den!»

– Det er få som får lov til å oppleve seg som friske, og dermed møter de ikke en medisin som forteller dem at de kan ha tillit til livet. Så blir det en runddans med normale verdier og normale fysiologiske parametre. Når dette blir altoppslukende, mener jeg bestemt at det skader helsen, advarer Meland.

Overdiagnostikk

Han poengterer at medisinen i dag ikke bare behandler sykdommer og tilstander med stor funksjonspåvirkning, men det er blitt slik at man tilbyr friske å komme for å få en vurdering av om de har helserisiko. Noe han stiller spørsmål ved.

– Dette er en ny vending i medisinen, og når den har est ut som en brøddeig, er det grunn til å rope et varsku, sier Eivind Meland.

Han har i mange år vært med i ei gruppe i legeforeningen som heter faggruppe mot overbehandling og overdiagnostikk, og er blant annet med i en nordisk gruppe der han har deltatt i en rekke konferanser og skrevet bøker.

– Medisinen skal ikke bare se på verdier og fysiologiske paramatre, men ha oppmerksomheten mot hvordan fungerer du, hva liker du, hvordan får du til å leve som du ønsker å leve? Hvis vi bare har fokus på målte verdier, så ruinerer vi menneskers evne til å kunne fungere som det vi er født til - det å være medmennesker og kunne fungere for hverandre, understreker han.

Skaper utrygghet

Han advarer mot at en forelder tar fra deg muligheten fra å lære fra begge dine opphav. Det kan gjøre deg utrygg på egen identitet. På den ene siden har han vært engasjert i å demme opp for en overdreven risikotenkning. På den andre siden, har han vært opptatt av å løfte frem evnen til å leve i relasjoner.

– Når vi skader menneskers relasjonskompetanse, gjør vi mennesker urett, påpeker han.

– Vi er født med gener fra både mor og far. Et barn har egenskaper som er biologisk forankret. Det å oppleve to forskjellige foreldre som harmonerer med det vi selv står i, er vesentlig. Identiteten blir ødelagt, hvis man tar fra barnet tilliten til halvparten av seg selv.

Professor Meland understreker at det er noen få foreldre som er farlige for barn, og det må selvfølgelig myndighetsorganer ha fokus på. Men man kan ikke sette på seg skylapper og se på noen former for «volds-anvendelse», mens man lukker øynene for at det finnes også mer subtile former for «vold», sier han.

– Vi må få vekk skylappene, og må kunne se alle typer vold og omsorgssvikt som skader barn. Også for at terapeuter ikke skal være så godtroende at de tar for gitt alt det som en av foreldrene sier. Det er fare på ferde når en forelder bruker mer subtile maktmidler overfor en forelder og overfor et barn.

Hele episoden kan ses på TV Visjon Norge mandag 26. august kl. 19:00.

Alle episodene av Hovedstaden kan også strømmes på nettsidene til programmet eller eller hos Visjon Norge.

Powered by Cornerstone