(Oppdatert 9. juli kl 18:50)
I Hovedstaden med Pastor Torp understreker menneskrettsadvokat Fridtjof Frank Piene Gundersen at omsorgsoverdragelse av barn, er noe av det verste du kan gjøre mot et menneske.
I Norge lener vi oss altfor mye på myndigheter, systemer, eksperter og offentlige rapporter. Det vi ikke tenker på, er at dette er et universitetsutdannet sjikt som tenker ganske likt, anfører advokat Fridtjof Piene Gundersen.
I møte med Jan-Aage Torp i Hovedstaden med pastor Torp, advarer han om at mange i barnevernet har mye av den samme tilnærming i saker de er inne i: Nemlig at de i realiteten skaper frykt, både ved handling, bevegelse og ord, og gjennom makten de har.
– Det jeg har påpekt når det gjelder barnevernet og vurderingen av barnets beste, er at det er veldig like vurderinger, påpeker han.
– Jeg har snakket med flere, som sier den barnevernsansatte er opptatt av å bli respektert og være sjef, advarer han.
Den barnevernsansatte har gjerne en rett ut lavere intellektuell kapasitet enn den som blir undersøkt. Det skaper en veldig dissonans, ifølge Piene Gundersen.
– Jeg sier rett ut til mine klienter: Når man blir utsatt for slike undersøkelser, så legg deg lavt, vær vennlig og vis lydighet. Ikke vis at du analyserer det som sies, og ikke still vanskelige spørsmål - få dem til å føle seg vel.
Juristen sammenligner situasjonen med å møte en gammeldags politimann - det som gjelder, er for all del ikke å utfordre vedkommende.
Han var med og grunnla Stiftelsen Barnas Rettigheter, som blant annet skriver høringsuttalelser til lover og kronikker i aviser, og engasjerer seg direkte i saker der familier er blitt overkjørt og barns rettigheter ikke er ivaretatt.
– Nå er det slik at hittil har det vært norske myndigheter som har jaget familier. Nå begynner familier å ta igjen, ved at det reises erstatningskrav mot disse kommunene for hva barnevernet har gjort.
Blant annet påpeker juristen at en omsorgsovertakelse ifølge Den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen (EMD) skal være en time-out for en familie som har det vanskelig, før man går inn med hjelpetiltak og forsøker å stable familien på beina. Målet skal være tilbakeføring til familien.
– Foreldrene er tross alt foreldrene, med mindre det har skjedd noe helt vanvittig som seksuelt misbruk, så er barn glad i sine foreldre. Det kjærlighetsbåndet som er mellom barn og foreldre og den tilhørigheten det er mellom dem, underkjennes i det norske systemet. Det er ikke dermed sagt man aldri skal gjennomføre en omsorgsovertakelse, men hjertet skal ligge et annet sted, sier juristen, som advarer om at Høyesterett må ha visst hvordan EMDs praksis var, og hva de forventet. Noe han også har skrevet om i en kronikk i Aftenposten.
Hele intervjuet med Fridtjof Frank Piene Gundersen kan du se på denne linken.